Miért fontos a vírusvédelem?
PC Aréna Blog

Miért fontos a vírusvédelem?

Dec 20, 2023

Használjunk vírusirtót!

A kiberbűnözés nem új keletű dolog, a számítógépek megjelenésével szinte egyidőben terjedt el. A hackerek szándékosan hoznak létre olyan programokat, amelyek befészkelve magukat a gépünkbe, adattörlést, adatvesztést eredményeznek. Védekezni ellenük vírusirtóval lehetséges.

Főleg napjainkban fontos ez, amikor is az internetet mindenki használja: a vírusok ugyanis innen érik el eszközeinket legtöbbször.

A leggyakoribb támadások, amelyekkel találkozhatunk az internet használata következtében:

  • adatlopás
  • jogosulatlan eszközhasználat
  • csalás
  • zsarolás
  • kémkedés
  • lehallgatás

Sokan nem is sejtik, mennyi veszélynek vannak kitéve! A technika fejlődésével pedig újabbnál újabb kártékony szoftverek terjednek el, kihasználva a gyanútlan felhasználók naivságát.

Főleg az idősebb és a fiatalabb korosztály az, aki nincs igazán felkészítve a veszélyre, és olyan linkekre is rákattint, amelyek egy gyakorlottabb felhasználónak gyanúsak lehetnek. Ám valójában senki sincs biztonságban, aki a netet használja, hiszen a hackerek mindig próbálkoznak cseles trükkökkel, hogy megszerezzék bizalmas adatainkat.

Csak néhány ismertebb vírusfajta: férgek, trójai programok, rootkitek, billentyűzetfigyelők, kém- és reklámprogramok, böngészőeltérítők, zsarolószoftverek. Nem egyet mutattunk már be korábbi írásainkban is.

Hatékony ötletek a vírusvédelemhez

A tűzfal bekapcsolt állapota a gépen létfontosságú, ez védi ugyanis a belső hálózatot. A működését támogatják a vírusirtók is. Ezek a programok folyamatosan ellenőrzik, érkezik-e kártékony hatású szoftver a gépünkre, és ha igen, felveszik vele a harcot. Rendszeres frissítésükre szükség van, és javasolt az is, hogy fizetős verziót válasszunk közülük.

Mindez azonban nem mentesít attól, hogy ne legyünk elég óvatosak. Furcsa, a szokásostól eltérő e-mailt kaptunk, amelyben adatainkat kérik? Ne kattintsunk rá a linkre semmi esetre sem! Kerüljük az olyan oldalakat is, amelyek tele vannak reklámmal, hirdetésekkel, súlyos helyesírási hibáktól hemzsegnek vagy bármilyen más okból gyanúsak.

Milyen vírusirtók vannak?

Igen sokféle létezik e szoftverből ma már, a PC Aréna felújított eszközeire a G Data vírusirtó kerül – mivel ez egy nagyon megbízható termék. Költsége nem jelentős, ellenben nélküle nagy anyagi veszteségek is érhetnek minket. Így az operációs rendszer telepítésével egyidőben vírusirtót is teszünk a gépre, ezzel is védve a felhasználók adatait.

Egyik nagy előnye a G Data antivírusnak, hogy Anti-Spam funkcióval is el van látva, azaz képes tisztán tartani a postafiókunkat. Az adathalász e-mailek ugyanis igen sok gyanútlan áldozatot tettek már tönkre.

Mire jók még a vírusirtók?

  • Rendszeresen elvégzik a teljes vizsgálatot, az eszközön található valamennyi fájlt, mappát, meghajtót szisztematikusan ellenőrzik.
  • Már az internetről való letöltés pillanatában nézik, fertőzött-e az adott dokumentum, kép, fájl.
  • Ha megnyitunk valamit a neten - például egy videót akarunk megnézni -, azt is átvizsgálják.
  • Ha vírust találnak, törlik vagy karanténba helyezik azt.

Mindig érdemes a legújabb verziókat beszerezni, ha új eszközt vásárolunk, illetve frissíteni a meglévő vírusirtót, ha már van fent a gépünkön.

Jó tanácsok felhasználóknak: így kerüld el a fertőzést a gépeden!

A következő jó tanácsokat nemcsak azoknak érdemes megfogadniuk, akik még nem oly régóta interneteznek, hanem mindenkinek:

  • Csak megbízható forrásból töltsünk le fájlokat! Még ha a legjobb barátunk is küldte az üzenetet, ne mentsük le a gépre semmit, ami gyanús lehet - például lánc-e-mailből származó csatolmányt.
  • Ha kéretlen levelet (spam) kapunk, ne nyissuk meg! Töröljük azonnal!
  • Szoftverek telepítése esetén keressünk megbízható oldalt, és onnan töltsük csak le a programokat!
  • Rendszeresen mentsük a gépen tárolt adatainkat külső tárhelyre is.
  • Jelszavainkat ne adjuk meg soha senkinek! Ha nem muszáj, ne használjuk a jelszó megjegyző funkciót az oldalakon!
  • Ahol csak lehet, használjunk kétfaktoros azonosítást!
  • Csak megbízható webáruházból vásároljunk – a PC Aréna esetében például garancia lehet az, hogy Bisnode AAA minősítést kapott.

Kérdés esetén keress bennünket bátran! Nálunk garantáltan vírusmentes, minden káros szoftvertől megtisztított használt laptopokat találsz, de új gépek közül is választhatsz!